maanantai 4. elokuuta 2014

23.6.2014, päivä 5, Leisi - Kuressaari

56 km (51 km ohjelman mukaan)
Kulut: pullat ja kahvit 1,80, letut, olut, vesi ja kahvit 14.50€, possuvartaat, vesi ja olut 23€
Yhteensä 39,30€

Huomenta Saarenmaalta.
Aamu valkenee valitettavan harmaana, sadekuurojakin mahdollisesti luvassa. Aamiainen kolahti pöytään tasan klo 8:30 sopimuksen mukaan. Täälläkin tarjolla uunissa paistettua juustomunakasta, mustaa mallasleipää ja tavanomaiset särpimet, mehut ja kahvit. Niiden voimalla ajetaan seuraavat 25 kilometriä seuraavan ruokapaikkaan.


Hotelli Staadion Kuressaareen päästyämme takana on jälleen n. 60 kilometriä suoraa asfalttitietä. Välillä metsän keskellä, välillä peltojen keskellä, joukossa muutama T-risteytys. Tästäkään päivästä ei paljoa raportoitavaa siis ole. 


Aamupäivän taukokahvin jälkeen seikkailimme hetken arvatenkin vanhan kolhoosin pihamailla. Jännä paikka, aivan rempallaan kaikki, mutta kuitenkin esim. uudet ikkunat.  Ehkä kiinteistönvälittäjä on saanut sen hiljattain kaupaksi myyntilauseella "Sinä, joka et pelkää haasteita. Tässä sinulle oivallinen projekti..." Urban exploreria harrastaville tämä maa olisi paratiisi.

Sitten taas sitä viivasuoraa asfalttia seuraavaan kohteeseen. Kaali-kraaterin Kraateri nyt ei ollut kovinkaan kummoinen, mutta tulipahan käytyä. Toinen syy 2x3 km:n koukkaukseen oli lounaspaikkojen vähyys välillä  Leisi-Kuressaare. Söimme trahteerissa kevyen lounaan, odottelimme sadekuuron loppumista ja jatkoimme matkaa. Ja törmäsimme jälleen saksalaisiin ystäviimme. Kuten huomaatte, emme ole vielä esittäytyneet.Loppumatka oli yhtä kiinnostava kuin alkumatkakin. Loputonta pyörittämistä ihan kyllästymiseen asti. Onneksi juuri ennen saturaatiopistettä saavuimme hotelli Staadionin pihaan. Ja kuten nimikin sanoo, niin urheilukentän laidalla ollaan. Asettautumisen jälkeen iltaruuan metsästykseen, vaihteohtojakin oli melko useita. Kesäisin täällä lienee valtava kuhina, nyt tilaa löytyi helposti joka paikaista. Valitsimme summamutikassa jonkun ja se oli ihan ok. Söimme porsaanvartaat, 9€ per annos, ei liian raskas, mutta nälkä lähti. Jälkkärileivoksen ajattelimme nauttia oikeassa kohvik-paikassa, mutta sopivaa kahvilaa ei matkan varrelta yllättäen löytynytkään, joten tästä päivästä tuli retken ensimmäinen kakuton päivä. Onneksi sentään ostimme pullat Karjan leipomosta, ettei ihan kokonaan herkutta jääty!
Turisteja on Viron lisäksi jonkun verran Suomesta, Latviasta ja Saksasta.  Hotellin vastaanottovirkailija, vanhempi herra, puhui erinomaisen hyvää suomea ja saksaa.
Ei tämä nyt mitenkään mahdottoman vaivan takana olisi lomamatkallakaan tulla. Tallinnasta bussilla muutamassa tunnissa. Tunnelma kuin keski-Euroopassa. Haapsaluun verrattuna Kuressaari vaikuttaa vauraammalta. Haapsalussa oli korjausrakentamista paljon käynnissä, mutta enemmän oli huonokuntoisia rakennuksia jäljellä. Täällä ollaan ehkä pidemmällä, rappioromantiikka ei niinkään enää näy katukuvassa, keskustassa ainakaan. EU:n tukikylttejä seisoo siellä täällä, mm. Piispanlinnaa restauroidaan ja urheilustadionia rakennetaan EU-varoin. Hyvä niin.


Lähetetty iPadista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti